Élményszerző túra

Élményszerző túra

Február hónapban a Vasasért Egyesület és a Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményének együttműködésével megrendezésre került a Mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők élménytábora, mely az egyesület EFOP 1.3.5-16-2016-00389 számú projektjének keretein belül valósulhatott meg.

„Végre kirándulás!” ezzel fogadtak a fiatalok már szinte a kapuban, amikor megérkeztem hozzájuk a kirándulás reggelén. Hatalmas örömmel és nagy izgalommal vágtunk neki a napnak. Szerencsénkre a hűvös téli napok ellenére szép napsütéses időjárás volt aznap. Úti célunk a szekszárdi Mézeskalács Múzeum volt, ahol egy érdekes előadást nézhettünk és hallgathattunk meg a család munkásságának történetéről, majd körbe nézhettünk a múzeum érdekes tárgyai, gépei között. Ezt követően belekóstolhattunk a mézeskalács díszítés és a gyertyakészítés rejtelmeibe, ahol mindenki saját maga készíthette el a szuvenírjeit. Ezt követően tettünk egy sétát a város főterén, illetve a belvárosban, majd ellátogattunk a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba ahol teljeskörű tárlatvezetés keretein belül megnézhettük „A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig” címet viselő állandó kiállítást, illetve a „Fejedelmi kincsek” című időszaki kiállítást. Rengetek érdekességgel találkoztunk, mint például az őskori temetkezési formák rekonstrukciói, őskori szerszámok és harci eszközök, 18. századi templomi erekjék és számos más egyéb szemet gyönyörködtető érdekességet is megtekinthettünk. A múzeumban tett látogatás után egy újabb kis séta után, sok élménnyel és információval gazdagodva indultunk haza.

Had osszam meg Önökkel az egyik fiatal Molnár András saját intézményük web oldalára írt élménybeszámolóját.

„A múzeumban olyan érzésem volt, mintha visszakerültünk volna a múltba. Izgalmas volt és elgondolkodtató, amit láttunk. Gyerek és felnőtt csontvázakat, melléjük temetve a kedvenc tárgyaikat. Római korból fennmaradt arany- és ezüstpénzeket, viasz pecsétet, többféle kardot, páncélt, festményeket az arisztokrata családokról és latin nyelvű Bibliát.

Megnéztünk egy filmet a Petrits családról, akik mézeskalács készítők voltak, ők készítették a kakas nyalókát is és gyertyát is öntöttek. A mézeskalács története után a gyertyaöntésről beszéltek. Az előadó elmondta, hogy ő már egészen más gyertyákat készít, mint hajdan a dédapja.  Mi is készíthettünk gyertyát. Petrits Both Ágota volt, aki mindent megmutatott és elmondott nekünk.

A kézműves boltban mindenféle ajándéktárgyat lehetett vásárolni, pl. mézeskalács szív, ház és bábu. A mézeskalácsokon különböző máz volt, pl. Kalocsai hímzés mintájú, vagy Forma 1-es és még sok más.

A Szent István park hatalmas nagy, sok-sok növénnyel. Itt található a Wosinsky Mór múzeum, amit szintén meglátogattunk.

Szép volt a város főtere és varázslatosak az épületek, ahogy a fehér falakra rásütött nap. Szép volt ez a nap, jól éreztük magunkat.”

Következő héten egy újabb kis kiránduláson vehettünk részt, ellátogattunk a pécsi Cinema City moziba, ahol megnézhettük a Dolittle című filmet. A film nagyon érdekes volt, a fiatalok ámulva nézték, mivel legtöbbjük még sosem járt moziban ezelőtt. Nagy öröm látni a sok boldog arcokat és tudni, hogy ekkora élményt adhatunk nekik ilyen aprócska program megszervezésével.

Horváth Evelin

KoBeKo munkatárs

Egyéb Friss Hírek Hírek