NEAO-KP-1-2021/4-001142

SZAKMAI PROJEKTTERV

 

A projekt összefoglaló leírása:

projekt céljai, célcsoportjára, szellemi hasznosulása, valamint a megvalósításban résztvevő szakemberek és/vagy eszközök ismertetése

Az egyesületünk célja, hogy jelen támogatás segítségével, a helyi (Vasas-Somogy-Hird) embereknek biztosítsa, azt a lehetőséget, hogy szabadidejüket értelmesen, közösen tudják eltölteni, kialakítva ezzel az összetartozás érzést, kötödésüket elmélyítse egymás, illetve a legszűkebb hazájuk iránt. Megadja a szurkolás örömét, a helyi emberekből álló, hazai csapatnak, és a siker édes ízét, továbbá, hogy együtt valami fontosat és nemeset tudnak létrehozni. A sport célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése, ezeket a fontos eszméket, a vasasi Bányász TC Sportegyesület megalakulása óta, ápolja, és fontosnak tartja.

Futball szakosztályunk egykor nagy sikereket ért el, többek között a megyei bajnokságon is. Az elmúlt években sajnos, az egykori csapat szétszéledt, és senki sem folytatott hivatalosan futball tevékenységet a területen.

A közelmúltban több helyi önkéntes aktivista, úgy gondolta, hogy ez nem mehet így tovább, és feléleszti tetszhalott állapotából az egyesület futball szakosztályát, hogy újra fényes eredményeket érjen el, egyelőre amatőr szinten. A “falvak” apraja nagyja közösen, önkéntes munkában megújította a vasasi Parcsin utcai futballpályát, rendbe tették a lelátókat, padokat és a pálya gyepét.

Az asztalitenisz szakosztályunk, a futball szakosztálynál jobb eredményekkel működik, több korosztály is képviselteti magát, és az utánpótlás is megoldódott, főleg a helyi (Somogy i Vadgesztenye Általános Iskola) iskola diákjai által. Az asztalitenisz szakosztály ezáltal hozzájárul, hogy a helyi fiatalok ne az utcán kallódjanak, hanem szabadidejüket hasznosan töltsék el, és közösen érjenek el sikereket.

Sajnos a jelenlegi pandémiás helyzetben, a közösségi összejövetelek, eseményeket nem tudunk szervezni, ezért is tartjuk fontosnak, hogy reményeink szerint, jövő tavasszal már enyhül, a COVID-19 által okozott rendkívüli helyzet, így újult erővel, tudunk szervezni a helyi lakosságnak, sokféle színvonalas sportprogramot.

A támogatási pályázatban beszerezni kívánunk, a Parcsin utcai futballpálya lelátóira új padokat, székeket, hogy az helyiek és az ide látogatók a kor színvonalának megfelelően tudjanak szurkolni szeretet csapataiknak. A futball szakosztályunk felszereléseit is szeretnénk megújítani, új labdákat, hálót, mezeket, cipőket beszerezve.

A pályázatban egy fő sport szervező – menedzsert szeretnénk foglalkoztatni. A programban foglalkoztatni kívánt sportszerszervező-menedzser feladatai között lesz, a terület sportéletének koordinációja, a futball mérkőzések szervezése, és mindkét szakosztály kiszolgálása, adminisztrációja.

A szervezet tevékenysége, eddigi eredményeinek bemutatása:

A Bányász Torna Club Sportegyesület 2007- ben alakult, Pécs-Vasas nevű településrészén. Egyesületünk Pécs három településrészén (Pécs-Somogy, Pécs-Vasas és Pécs-Hird) élők sportolását szervezi.

Településeinken a lakosság összetételében jelentős változások történtek az elmúlt húsz évben, kisebbségbe kerültek az őslakosok, ennek következtében felbomlottak a közösség kialakult normái.

Fő tevékenységünk a három településrész( Pécs-Hird, Pécs-Somogy és Pécs-Vasas) lakóinak a sportolás biztosítása, megszervezése. Tevékenységünket 2014-ig közhasznú besorolással végeztük.

Kiemelt tevékenységünk a labdarúgás, emellett a Kihívás Napjának szervezése. 2014 óta minden évben nemzetközi gyaloglóversenyt (Märcz Róbert gyaloglóverseny, megtalálható az IAAF-Nemzetközi Atlétikai Szövetség versenynaptárában) szervezetünk igazolt és amatőr versenyzőknek egyaránt 10, 5 és 2 kilométeres távon.

A felnőtt labdarúgó csapat a Baranya megyei IV. osztályban szerepelt, váltakozó sikerrel, 20-24 többségében falubeli fiatallal.

A Kihívás Napján a településrészek lakóinak a sportprogramok megszervezését végezzük.

Az atlétikai versenyen 2016-ban 48 igazolt (köztük három riói olimpikon) sportoló és 72 amatőr próbázó vett részt.

NEAO-KP-1-2021/4-001142

2012-re az egyesület a megszűnés szélére került, bevétele nem volt, tagsága szétszéledt, vezetése nem volt,

A közel múltban viszont lelkes helyi önkéntesek, úgy gondolták, hogy ez a nagy múltú egyesület, nagy veszteség lenne a helyieknek, és a három településrészeknek, ha veszni hagynák, ezért úgy döntöttek, hogy mentik a menthetőt, és újra szervezik az egyesületet az alapjaitól, ezáltal 100 százalékban megújult a tagság, a vezetőség teljesen kicserélődött.

Társadalmi szükségletetek bemutatása, amelyeket a pályázattal kívánunk kielégíteni, valamint azok a társadalmi hatása:

A vasasi Bányász TC Sport Egyesület alapítása óta fontosnak tartja, a vasasi, somogyi és hirdi emberek egészségének megóvását, illetve, hogy kielégítse azt a természet adta igényt, miszerint minden embernek szüksége van a mozgásra. Korunk egyik nagy problémája, a mozgás szegény életmód, amiben sajnos hazánk európai és globális összevetésben is élen jár. A mozgásszegény életmód megrövidíti az életet, növeli a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kockázatát, de a szívbetegségek is gyakrabban előfordulnak azoknál, akik nem szívesen veszik rá magukat a mozgásra, ezáltal kijelenthető, hogy ez az életforma is ugyan olyan veszélyes, mint például a dohányzás.

A fent leírtakból világosan látszik, hogy jelenkorunk egy súlyos problémájával állunk szemben, ezért fontos az olyan szervezetek tevékenysége, mint például a Bányász TC, amely szervezetek a helyi lakosságot segítik, megtalálni az utat a mozgás szeretetéhez.

Ennek egyik szép példája az asztalitenisz szakosztályunk, amely létszámát, az elmúlt években sikerült stabilizálni, sőt növelni is, a helyi (somogyi) iskola diákjai által.

A sport révén az együttes munka, a közös célok eléréséért való tevékenység kollektív magatartást igényel, kommunikatív hatású, közösségteremtő erő a felnőtt korosztály számára is, Fontos hogy az ifjak számára kialakuljon az erkölcsi tudat, a meggyőződés, az érzelmi viszonyulás és a megkívánt közösségi magatartás. Ezáltal hozzásegít a közösségbe való beilleszkedéshez is, alkalmat ad a hagyományok kiépítésére, amelyek tovább erősítik a közösségi kohéziót.

A hatékonyan működő szabadidősport helyes irányba alakíthatja a fiatalok időbeosztását, szabadidő eltöltését is. A délutánt sportolással töltő fiatalok jó helyen, megfelelő társakkal egészségesen töltik a szabadidejüket, így a sporteszköz lehet a drog- és más szenvedélybetegségek prevenciójában is.

A pályázat hozzájárulása a szervezet működéséhez :

szervezet és a foglalkoztatás fenntartása és bővítése, önkéntesek bevonása

Mivel az egyesület (ahogy a fenti részekben részletesen is taglalva lett) a közelmúltban éledt újra, tetszhalott állapotából, ezért is lenne rendkívül fontos a pályázat pozitív elbírálása az egyesület számára. A jövőben komoly céljaink vannak a szervezetnek, ezért minden támogatást, adományt nagy örömmel fogadunk, hiszen csak így tudunk fennmaradni. Az ez év augusztusában rendezett Ferencváros Torna Club, Öregfiúk – Bányász TC mérkőzést is adományok és támogatások révén tudtuk meg valósítani. Ezen a rendezvényen is hatalmas segítséget jelentett a rengeteg önkéntes, akik munkájukkal hozzájárultak a színvonalas rendezés sikeréhez, aminek híre területünk határain túl is eljutott. A támogatói pályázattal szeretnénk, hogy szervezetünk fenntarthatósága stabilizálódjon, erősödjön a szervezeti struktúránk. Ahogy arra már kitértünk, sok helyi önkéntes, áldozatos munkájának köszönhetjük eddigi sikereinket, és ezt a jövőben sem gondoljuk másként. A jövőben is szeretnénk a helyi és távolabbi területekről, falvakból érkező önkénteseket bevonni, különböző munkákba, például a vasasi Parcsin utcai futballpálya szépítésre, és a pálya melletti park kialakításában, így az idelátogatók egy rendezett, szép sportpályát kaphatnak, ahol élmény a szurkolás, az együtt töltött idő. A programban foglalkoztatni kívánt sportszerszervező-menedzser feladatai között lesz, a terület sportéletének koordinációja, a futball mérkőzések szervezése, és mindkét szakosztály kiszolgálása, adminisztrációja.

                                                                                    Hajrá Bányász!

Letölthető anyagok:

Jóváhagyó határozat Bányász ing 23-24    

Kérelem Bányász Ing 23-24

Szakmai terv NEAO-KP-1-2021_4-001142
NEAO-KP-1-2021_4-001142
Bányász_NEAO-KP-1-2021_4-001142_tamogato_NEA.html_6-NEAO-KP-1-2021