Rólunk

Az előzményekről röviden annyit, hogy a Kodály, Kossuth és Berze Művelődési Házak korábban a Budai Városkapu Iskolaközpont alá tartoztak, ám egy jogszabályi változás miatt visszakerültek az önkormányzathoz. Következésképpen felvetődött az a kérdés, hogy eladják, vagy központi irányítással üzemeltetik tovább, de ekkor fennállt volna az a veszély, hogy a három művelődési ház közül valamelyiket bezárták volna. Nekünk, helyi civil szervezeti vezetőknek, tagoknak 2009 tavaszán jutott a tudomásunkra, hogy a vasasi és a somogyi művelődési házakat szeretnék kiszervezni, azaz idegen kézbe adni azok működtetését, esetleg bezárni, vagy eladni őket. A helyi civil szervezetek tagjai közül többen nem tudtunk ebbe belenyugodni, és úgy éreztük, hogy tenni kell valamit eme nagyfokú igazságtalanság ellen. Így összefogtunk megmentésükért, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék a művelődési házak szolgáltatásait.

A szinte országosan is példa nélküli összefogásban szerepet vállaló egyesületek a következők: Vasasért Egyesület, Tegyünk Egymásért Egyesület, Somogyi Betyárok Lovas Egyesület, Vasasi Szent Borbála Egyesület, Vasasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Pécs-somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, és a Somogyi Iskola Alapítványa. Ezzel egy olyan széleskörű összefogásnak adjuk példáját, amely követendő a mai megosztott világban. Politikai nézettől függetlenül, e nemes cél érdekében, érezve a nagyfokú felelősséget, vállaltuk a vasasi Berze, a somogyi Kossuth és Kodály művelődési házak működtetését. A fenti események hatására a város vezetése egy hivatalos levélben értesített bennünket arról, hogy a korábbi kiszervezésről szóló döntést a város akkori vezetése elhalasztotta, azaz nem kerültek kiszervezésre településünkön művelődési házaink. Minden bizonnyal ebben óriási szerepet játszott az a civil összefogás, amely az érintett civil szervezetek áldozatos és komoly munkáját dicséri, azaz megmutattuk, hogy egyesületeink milyen munkát végeznek és végeztek, ezáltal nem vállalható már fel az önkormányzat részéről az előre „leosztott” forgatókönyv alapján történő feladatátadás. A pécsi önkormányzat a Vasasért Egyesülettel kötött szerződést a művelődési házak működtetésére. A többi egyesület pedig a Vasasért Egyesülettel kötött stratégiai partnerségi együttműködést, amelyben mindannyian elköteleztük magunkat a művelődési házak közös összefogással való további működtetésére. Ezt a nem mindennapi nyilatkozatot egy szép, nyilvános ünnepi esemény alkalmával 2010. szeptember 6-án 16 órakor a Berze Nagy János Művelődési Házban írtuk alá, Nagy Csaba Pécs alpolgármestere jelenlétében. Az aláírás után mindhárom művelődési házban kifüggesztettük a megállapodást. Ezzel az eseménnyel immár hivatalosan is teret nyertek erőfeszítéseink, azaz széleskörű civil összefogással megmenekültek a művelődési házak: Somogyban a Kodály és Kossuth, Vasason pedig a Berze.

Életben maradt többek közt Vasason a Jó szerencsét Asszonyklub, a Berze N. J. Népdalkar, a Bányászzenekar, Somogyban a varró- és szövőkör, a Jiu Jitsu Sport Klub, és továbbra is a Kodály Művelődési Házban tornázhatnak az iskolások. Köszönhető ez annak, hogy 2009-ben a Vasasért Egyesület vezetésével létrejött egy széleskörű társadalmi bázison alapuló civil összefogás. Ez a három településrész meghatározó civil szervezeteit magába foglaló stratégiai partnerségi együttműködést jelentette, és jelenti napjainkban is. Az összefogás ilyen széleskörű volta a területen eddig példa nélküli volt, így ezzel helyben modellt teremtettünk a különféle érdekek, gondolkodások közös értékek mentén elkötelezett tenni akarásra. Az összefogás szükségességét a megszűnés határára sodródott külterületi kultúrházaink megmentése, kulturális hagyományaink, értékeink megőrzése indokolta. Az alulról szerveződő civil szervezetek közötti együttműködés eredményképpen kötelező önkormányzati feladatok, civil szervezet általi kulturális feladatellátásra kötöttünk szerződést a pécsi önkormányzattal.

Ezek együttesen 1200 m2 terület nagyságú kulturális színteret jelentenek a városrész lakosainak. Legnagyobb vállalkozásunk tehát a KoBeKo azaz Kodály–Berze–Kossuth Művelődési Központ működtetése. Ezt a 14 fős részmunkaidős személyzeten túl több önkéntesünkkel sikerül elérni, illetve a 2014-ben lezárult két TÁMOP-os pályázat segítségével jelentősen megnöveltük a lakosság számára ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások körét   (TAMOP 5.5.1b: 19 klub, 9 tanácsadás, 15 különböző rendezvény; TAMOP 3.2.1.3: 12 heti szakkör, 2 havi szakkör, 1 tehetséggondozás, 5 témanap, 2 tábor, 3 tanulmányi verseny). 2016-ban véget ért NCTA pályázat keretében pedig 8 tanácsadást és műhelyt, 3 gyermek és ifjúsági klubot, 9 egyéb tevékenységet, 13 rendezvényt biztosítottunk. A fenntartási időszakban – ugyan kisebb intenzitással, de –   programjaink és tanácsadás szolgáltatásaink továbbra is elérhetőek

Vélemény, hozzászólás?