A Vasasi Füstölő, és a Hrubi Család története

Ezt az épületet még a Duna Gőzhajózási Társaság építette 1920-ban, 100 évvel ezelőtt abból a célból, hogy az akkor még falun rendszeresen tartott disznóvágások késztermékeit itt füstölhessék meg.
Az 1925-ben megnyílt épületet három generáción át a helyi Hrubi család üzemeltette. Hrubi József és felesége, Gertrud kezdték, majd Józsi bácsi 1964-ben történt halála után egy ideig Gertrud a fiaival, ifj. Hrubi Józseffel és Hrubi Jánossal dolgoztak a füstölőben. Később János a feleségével, Juci nénivel és fiukkal, Ferenccel. Bár gyermekeik, Gertrud és Ferenc sokat segítettek, dolgoztak a füstölőben, nem vitték tovább a vállalkozást.
A bányabezárások miatti válság és a megváltozott életvitel rányomta a bélyegét a füstölőre is, így az 1989-es utolsó füstölést követően végül 1990 március 31-én végleg bezárták a füstölőt. A gazdátlanul maradt épületnek az évek során egyre romlott az állapota, minden mozdíthatót elhordtak belőle. 30 év elhagyatottság után talált rá Tóth Ádám, aki akkor 8 évesen gyerekként kezdte rendbe tenni az épületet. Kétkezi munkával kitakarította, kigazolta, rendbe tette, amennyire tudta. Eltökélte, hogy megmenti a füstölőt, és újra értelmet ad az épületnek.
Magányos küzdelmére felfigyelt pár felnőtt és pártfogásukba vették a fiatalembert és a füstölőt. A Vasasért Egyesület – az önkéntesekkel összefogva közadakozásból és pályázati támogatásból – megkezdte a felújítást 2018-ban. A füstölőt azóta rendszeresen látogatják a fiatalok, az idősek is szívesen jönnek emlékezni a régi időkre. A füstölő a jövőben közösségi térként és régi időket megidéző kiállító helyiségként fog szolgálni, hogy a fiatalok megismerhessék és becsüljék a település és elődeink múltját.

Vasasi Füstölő