KoBeKo 2014

KoBeKo 2014

Idén is, mint minden évben számtalan kihívással néztünk szembe, rengeteg problémát oldottunk meg, ám mégis, amikor visszatekintünk az elmúlt hónapokra, sok-sok kisebb és annál jóval nagyobb eredmények, programok, elégedett arcok és hálás szívek köszöntenek vissza.

Tevékenységeink közül, ami legtöbb embert érint, az a Kossuth és Berze Művelődési Házak, illetve a Bencze József utcai Egyesületi Házunk üzemeltetése és élettel való megtöltése.

A Kossuth Művelődési Házban különböző irodai szolgáltatásokat, tanácsadásokat nyújtunk, ezekre egyre nagyobb igény van. Szép számmal működnek a klubok, edzések, vásárok alkalmi és állandó jelleggel is.

2014 elején megalakultak Pécsett az un. Civil Kapuk, ami azt takarja, hogy egy-egy nagyobb egyesület fogja össze a területén működő civil szervezetek hivatalos ügyeit, pályázatok intézését, képzéseket. Erre Pécs keleti városrészében a mi egyesületünk kapott felkérést, ami igazi elismerését jelenti eddigi munkánknak.

2014 nyarán 2 nagyobb volumenű pályázatot zártunk le. Egyik az „Építő Közösségek a családokért”c. TÁMOP 5.5.1.B. számú pályázat, a másik „Kulturkohó” névre hallgató TÁMOP 3.2.13. számú pályázat volt, ahol a helyi gyerekek részesülhettek felejthetetlen élményekben.

Számos kétkezi munkával szépítettük környezetünket, fejlesztettük infrastruktúránkat, bővítettük a már meglévő kertünket, beültettük gyógynövényekkel és virágokkal a támfalat. Átadtuk a Só szobát és az edzések eszközeinek külön elkerített részt biztosítottunk, valamint felhelyezésre került egy hatalmas tükör is a Nagyteremben. Tisztasági festésre került sor, kitakarítottuk és használhatóvá tettük a pincehelységet, megoldottuk annak szellőzését és világítását, tároló ládákat helyeztünk el a kertben termesztett zöldségeknek és felajánlott könyvekből, jelentősen bővítettük könyvtárainkat a Kossuth Művelődési Házban és a Vasasért Egyesület Székházában is.

Továbbra is működtetjük a Tea-Ház gyermek és ifjúsági klubot, ahol egy új, jó kis csapat alakult ki a résztvevő gyerekekből és önkéntes segítőkből. Itt továbbra is fogadunk egyetemi gyakornokokat és jó kapcsolatot ápolunk a helyi iskolákkal, valamint számtalan más helyi, regionális és országos szervezettel. Alkalmanként közös programokat, eseményeket szervezünk együtt.

Jelenleg egy „KoBeKo TV” elindítását tervezzük egy helyi aktív fiatal önkéntes, operatőr bevonásával, melyben az aktivitásaink lesznek elérhetők a Művelődési Ház youtube csatornáján és a közösségi oldalainkon, ill., a honlapunkon keresztül.

10 helyi lakost tudunk foglalkoztatni különböző pályázatok keretében. Aki már nem jogosult a munkanélküli támogatásra, annak lehetősége van 30 nap önkéntes munkát végezni, a szabálysértők pedig ledolgozhatják büntetésüket.

A Berze Művelődési Ház is tovább fejlődött, hiszen új klubok indultak útjukra a régebbiek mellett. Kettőről alább olvashatnak tapasztalatokat, illetve emellett heti rendszerességgel gyakorol itt a Mazsorett tánccsoport és megalakult a fiatalok kérésére egy Modern Tánccsoport is.

Minden önkéntesünknek, segítőnknek, adományozónknak ezúton is hálásan köszönjük munkájukat, felajánlásaikat.

Természetesen ezek mellett rengeteg dolog történt az évben, ez csupán egy rövid ízelítő a szakmai tevékenységekből. E rövid beszámolóval búcsúzik a KoBeKo csapata 2014-től és a kedves olvasóktól, de természetesen jövőre is visszavárjuk Önöket!
Berze Ifjúsági Programok

Októberben elindítottuk az ifjúsági klubbot a Berze Nagy János Művelődési Házban. Hétfőnként és keddenként a fiatal felnőtteket várjuk szórakozni sport formájában. Eleinte dartsozni és ping-pongozni tudtak a fiatalok, ma már bővült a kínálat, csocsó és rex asztal is rendelkezésükre áll. Szerdánként a kisebbeket foglalkoztattuk társasjáték, kártyák és különböző készségfejlesztő játékokkal. Ezek mellet, aki kíváncsi volt a darts és csocsó elsajátítására, szívesen megmutattam nekik a játékok szépségét. Utóbbi időben a kicsik rajzfilmeket néztek, most már erre is van lehetőség, ugyanis számítógép került a helységbe és projektort is igénybe vehettünk néhány alkalommal. Az eddigi két hónap alatt szép számmal jelentek meg résztvevők, de a hely maga több fiatalt is be tud fogadni egyszerre. Remélhetőleg minél többen fognak rendszeresen járni, hisz egy kis sport mindig kell. A jövőben még bővül a helység internettel és irodai szolgáltatásokkal is. Várunk mindenkit ezután is. Facebook-on is megtalálhatóak vagyunk ifjúsági klub címszó alatt.
Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)

Klubvezető: Hering Gyula

 

Baba-mama klub

 

Az idei évben sok érdekes dologról beszélgettünk, új babák születtek, megismerték egymást közelebbről az anyukák is. Év elején a mamák érzelmei kerültek előtérbe, témánk volt a testi-lelki változások, mivel télen nem tud az ember sokat kimozdulni, korlátozottak a lehetőségek. A szülök elmesélték egymásnak, ki hogy tölti el az idejét otthon. Szóba kerültek a gyerek oltások, társalgások folytak a babák napirendjéről, kialakításáról, nehézségekről, ami az anyukáknak nagy segítséget jelentett, hogy információkat cseréltek. Amint megjött a jó idő, a játszótérre is kitudtunk menni, amit a gyerkőcök nagyon élveztek és persze az anyukák is, hogy végre kitudunk mozdulni. Nyár közepén Harmat Hajnalka, elismert szakember volt a vendégünk, az ő foglalkozása szülésznő/bába. Nagyon sok és érdekes információt adott az anyukáknak, mindenki kérdésére tudott választ adni és egyben segítséget nyújtani. Az anyukák jelezték, hogy szeretnék, ha több ilyen alkalom lenne, aminek természetesen, lehetőségeinkhez mérten, eleget is teszünk. Következő előadónk a gyermekek elsősegélynyújtásával ismerteti meg résztvevőinket. Az év folyamán két új babánk is született, két kislány. Ők is csatlakoztak hozzánk és megismertük egymást. A gyerekek is nagyon jól érzik magukat, sokat játszanak. A gyerekek olykor különböző korosztályúak, így tanulnak is egymástól, amit észre is lehet venni rajtuk. Hétről – hétre ügyesebbek, új dolgokat fedeznek fel. Van egy kismamánk, aki a második babáját várja, és még idén megfog születni. Még nem tudjuk, hogy kisfiú vagy kislány lesz, de már mi is nagyon várjuk, hogy megérkezzen. Reméljük, hogy jövőre is sok gyerek lesz a Baba-mama klubban.

 

Időpont: minden szerda, 14:30 – 17:30

Klubvezető: Lakatos Anett

Helyszín: Berze Művelődési Ház (7691 Pécs-Vasas, Szövetkezet u. 13.)

 

Nagy Emese

Szakmai és ifjúsági-klub vezető

Vasasért Egyesület

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

Tel: +36 72/337-838

E-mail: info@kobeko.hu

Facebook-on:

KoBeKo, és KoBeKo Művelődési Központ néven

Archívum