Főoldal

Főoldal

A Kossuth Művelődési Ház történetének a kezdete is az 1920-as évekre vezet­hető vissza. Abban is ha­sonlít a telepi művelődési házhoz, hogy az épület kezdetben szintén ven­déglő volt. A Somogyi Élet című hetilap által megemlí­tett Somogyi Bányászok és Gazdák Kulturális Egyesüle­tének programjai főleg itt zajlottak le. A tagok az egyesület következő alosz­tályaiban tevékenykedtek: Sport alosztály, benne lab­darúgás az 1930-as évektől. Vezető: Gombor József. Színjátszó alosztály 1930-tól. Vezető: Koltai Ferenc II. – Somogyi Leányegyesület. Vezető: Garányi Etelka /1930-as évek közepétől/, majd. Koltainé Gebhardt Irén /1940-től/. Dalárda, Cserkészet.

Az 1940-es évek végén ebben a művelődési házban is megszűnik a Somogyi Bányászok és Gazdák Kulturális Egyesülete. A Ház azonban továbbra is helyet ad a különböző rendezvé­nyeknek, báloknak, ifjúsági csoportok összejöveteleinek, de csak mér­tékkel tud mindennek eleget tenni, mert az épület állaga ez idő tájt rendkívül elhanyagolt, rossz állapotú.

A művelődési ház időközben a Pécs M. J. Város Tanácsa irányítása alá került. 1965-ben Vókó János tanár ifjúsági színjátszó csoportot alakít a művelődési házban, majd ugyanitt 1975-ben Major Ferenc citerazenekart hoz, létre. Az 1970-es évek elején a Kossuth Művelődési Ház is a DOZSO fennhatósága alá került, majd 1997-től már a Pécs-somogyi Általános Iskola működ­teti. Az utóbbi időben a következő civil szervezetek működnek a Kossuth Művelődési Házban: Tegyünk Egy­másért Egyesület. Vezető: Kocsisné Nagy Margit. Somogyi Betyárok Lovas Egyesület. Vezető: Kóta LászlóSzövő szakkör: Vezető: Ábel Györgyné. Ci­tera szakkör: Vezető: Bóra Krisztina. Jiu-Jutsu sportklub: Vezető: Peti János.Aerobik csoport: Vezető: Baumann Istvánné. Hímző szakkör: Vezető: Balogh Jánosné.

Vélemény, hozzászólás?