KoBeKo hírek március

KoBeKo hírek március

KoBeKo Hírek

Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” című pályázatunk hamarosan végéhez közeledik. Az utolsó előtti hónapban az alábbi tanácsadásokat és programokat kínáljuk, válogassanak kedvükre, illetve fogadják szeretettel a Mester-tár rendezvényünk élménybeszámolóját:

 

Mester-tár nap és Télűzés

Február 20-án tartottuk harmadik alkalommal a helyi mesterek, kézművesek kitelepülését, melyet most összekötöttünk egy régi hagyományos télűző ünneppel a kiszebáb égetéssel. Nagy öröm számunkra, hogy egyre több helyi mester vesz részt ezeken a programokon. Idén már 13 árus portékáit csodálhattuk, kóstolhattuk, nézegethettük. A régi, rendszeres kiállítók, mint a csuhéjbáb készítő Zsalakó Anci néni, vagy a kerámiakészítő Kovács István mellett most megkóstolhattuk Kraft Tünde különböző ízesítésű sajtjait, és Kóta László hagyományos eljárással készült füstölt termékeit is. De hogy ne csak az ízlelőbimbóinkat kényeztessük, láthattuk a Belcat Bt. csodálatos növényeit, amelyek nem igényelnek gondozást, egy eljárásnak köszönhetően hosszú ideig frissek, üdék maradnak, vagy Tóth Adél aprólékos munkával, hosszú órák alatt elkészített élethű gyöngy állatait. A felsorolásból nem maradhat ki a Gálosi András és Kati isteni kocsonyája és rétese, amit a büfében lehetett megvásárolni. Hamar híre ment a finomságoknak, nem is maradt belőle egy sem.

A szalmából készült, gondosan felöltöztetett Kiszebábot sötétedéskor máglyára tettük, mellétűztük a gondűző cédulákat és elégettük, remélve, hogy ezzel elűzzük a bánatot és a telet, mert már nagyon várjuk a jó időt és a tavaszt.

Mester-tár napunkat szeretnénk ezután is rendszeresen megtartani, örömmel vesszük új árusok, kézművesek, termelők jelentkezését.

 

Közösségi Kert-ÉSZ

Március 9: A balkonnövények tartása és ápolása

Mivel díszítsük ablakainkat, erkélyünket, teraszunkat, hogy tavasztól őszig folyamatosan gyönyörködhessünk benne.

Előadó: Czakó Anita, kertész

Tea- Ház gyermek és ifjúsági klub

A februári hónap a Tea- Házban a farsang jegyében telt. A gyerekekkel farsangi álarcokat készítettünk, amit nagy lelkesedéssel fogadtak. Feldíszítettük a termet a farsangi bulira, amit február 5.-én tartottunk, ami nagyon jó hangulatban telt. Első körben farsangi találós kérdések voltak majd bohócot készítettünk. A tombolán pedig plüss állatokat és könyveket lehetett nyerni. Farsangi fánkkal és teával kedveskedtünk a gyerekeknek, mindenki nagyon jól érezte magát. Valentin nap alkalmával papírból szíveket készítettünk a gyerekekkel. Volt ismét szülinapozás, amit finom házi csokoládétortával ünnepeltünk meg. Kirándultunk is a Bóbita Bábszínházban, ahol a „Terülj, terülj asztalkámat” néztük meg. Nagyon tetszett az előadás a gyerekeknek. A bábmúzeumba is körül nézhettünk. Nagyon sok szép élménnyel gazdagodtak a gyerekek ebben a hónapban is.

Időpont: kedd – péntek 16:00 – 19:00

Helyszín: Vasasért Egyesület Székháza (7691 Pécs-Vasas, Bencze J. u. 6.)

 

Berze Ifjúsági Programok

Február hónapban is sokan ellátogattak a Berze Ifjúsági klubba. Folyamatosan bővülünk és egyre több az érdeklődő a programok iránt is. Fő tevékenységünk a darts, amire a legtöbben járnak, mint gyakorlásra, mint versenyzésre! Március 19-én amatőr darts versenyt szervezünk, mely előtt vendégünk Bozsok Attila 12 szeres válogatott játékos, egy kis előadással és különböző technikák bemutatásával készül. Az előadás 16:00–kor, a verseny 18.00 –kor kezdődik. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, és a hétköznapokban is a sportolni vágyó ifjúságot, hisz egy kis sport mindig kell!

Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)

Helyszín: Berze Művelődési Ház

 

 

Megelőzzük a bűnt!

Hamarosan eljön az az időpont – sajnos már aggasztóan közel van –, amikor itt, az SHV hasábjain is be kell jelentenem, hogy időnk lejárt, a „P12” projektnek vége. Természetesen un. „utánkövetés” még lesz, tehát a megkezdett munka folytatását segítjük, ahogy tudjuk, de már nem rendszeresen.

Mit is tettünk most az utolsó időszakban? Persze csak nagyon röviden, utalásszerűen mondom:

  • Prevenciós előadás az általános iskolában „Az internet veszélyei” címmel
  • Előadás az Idősek Klubjában,
  • A Vasasért Egyesület Szakmai Nap és Évzáróban való közreműködés
  • A Hirdi és a Somogyi Polgárőr Egyesületekkel való közös munka részben az

alapfokú oktatás és vizsga szervezésével, lebonyolításával, részben pedig a Vasutas Polgárőr Egyesülettel való együttműködés megszervezésében, a háttérmunka segítésével.

Még egy utolsó, tényleg figyelemre méltó gondolat a „Felmerült problémák és alkalmazott megoldások kérdéskörben”:

Szakmai és emberi érdektelenség. Egyéni és csoportos beszélgetések. Feszültségoldás. Elgondolkodtatás. Mondom: elgondolkodtatás! Vajon sikerült? (Dr. Fűtő Mihály sk.)

 

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. közszolgáltatás, költséghatékonyság, munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni.

A számítógépes tanácsadás folytatódik, csütörtökönként 17:30-tól várjuk felváltva a kezdő és haladó csoportokat. Jelenlegi témák: fájlkezelés (másolás, törlés, áthelyezés), szövegszerkesztés (Jegyzettömb, Word), különböző adattárolók bemutatása (SD kártya, pendrive) és kezelése, vírusvédelem, Facebook, Youtube, Gmail bemutatása valamint a videó beszélgetések különböző programokkal való, használatának gyakorlati ismertetése. Kezdő csoportunk további három fővel bővült, így az elmúlt időszakban ismertetett témák ismételten bemutatásra kerülnek.

 

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is.

 

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe, többségük a Kossuth Művelődési Házban valósulnak meg. Ettől eltérő helyszíneket jelöltük. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu

 

Archívum