Valami elindult Somogyban

Aki mostanában elmegy a somogyi Kossuth Művelődési Ház előtt, mindig láthat az udvaron néhány gyereket játszani, pár fiatalt a domboldalon kertészkedni. Sőt, az utcán kis csapatok sétálnak, bicikliznek szinte minden nap. Kik ők, mit csinálnak a nyári szünetben?-

erről kérdezem a művelődési ház „ Teaház” programjának vezetőjét, Nagy Emesét.

-Mivel nem vagy helybeli, először kérlek mutatkozz be, és áruld el, hogy kerültél kapcsolatba a Vasasért Egyesülettel, mióta, milyen minőségben tevékenykedsz nálunk?

 

Nagy Emese vagyok, a Pécsi Tudományegyetemen végeztem először ifjúságsegítő, később szociális munka szakon. Akkoriban kezdtem önkéntes munkát vállalni több szervezetnél is, ahol főként gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoztam és 2011 januárjában így kerültem a Vasasért Egyesülethez is.

Kezdetben még csak ketten segítettünk be a Tea-ház programba, de idővel, a gyereklétszám növekedése és a hatékony munkamegosztás miatt, egy kis csapatot gyűjtöttem össze és ennek szervezése azóta is az én kezemben maradt. Egy önkéntes csapat folyamatosan változik, cserélődik – az akkoriból például már csak én maradtam itt – de arra törekszem, hogy most viszonylag állandó, stabil csapatot alakítsunk ki. Külön öröm számomra, hogy immár több, lelkes helybéli is segíti munkánkat.

Jelenleg a Tea-Ház vezetése és az önkéntesek szervezése mellett, pályázataink szakmai koordinálását is én végzem.

 

-Milyen programokat, foglakozásokat kínált most, a vakációban a teaház, és mi az, amire a legnagyobb igény, érdeklődés van? Mennyi, és kb. milyen korú gyerek jár ide rendszeresen, vagy alkalmanként? Milyen ellátást kapnak?

-Nyáron bővített nyitvatartással működünk, hétfőtől péntekig 15:00 – 20:00 között. Idén is változatos, színes nyári programokat kínáltunk a gyerekeknek, akik jellemzően 8 – 18 évesek, de többségében a 10-14 éves korosztály jelenik meg.

Az iskolai napközi idején jelentősen kevesebben voltak,  átlagosan 5 fő, majd, amikor véget értek az iskolai programok, látogatóink száma egy-egy rendezvényen elérte a napi 30-at is. Általában ugyanazok a gyerekek jönnek Hozzánk, illetve mondhatni, hogy akik voltak már Nálunk, előbb-utóbb visszatérnek. A nyár folyamán sok új arc jelent meg, folyamatosan jönnek új látogatóink, aminek nagyon örülünk. Ez nem csoda, hiszen idén különösen sok programot kínáltunk.

Ezeket korcsoporti bontásban szervezzük, ám vannak olyan nagyobb események, amelyeken kicsit és nagyok együtt is szívesen részt vesznek. Olykor lelki támaszra, tanácsokra, információkra van szükségük, egy jó beszélgetésre az élet nagy dolgairól, tanulmányokról, szerelemről, baráti/családi konfliktusokról, máskor inkább feszültség-levezetésre vagy feltöltődésre, élménykeresésre.

A Tett-Hely Ifjúsági Szolgálat végpontjaként kapcsolatban állunk más ifjúsági szervezettel is, tavaly óta már többször kölcsönösen vendégül láttuk egymást a pécsi Menedék Ifjúsági klubbal, és a hálózat segítségével szerveztük meg a Sokszínűség napját, ahol tanzán, spanyol és lengyel önkéntes diákok mutatkoztak be.

Havonta, a gyerekek és az önkéntesek közös szülinapozásakor tortával/süteménnyel, finom ebéddel ünnepelünk. Ezen kívül minden alkalommal biztosítunk ingyen uzsonnát és teát vagy szörpöt, lehetőségeinkhez mérten.

-Milyen munka folyik a „ kertészetben”, a termést ki használja, és mire?

-Az ökokertünk egy úgynevezett közösségi kert, ami lehetőséget ad a szabadidő  közös eltöltésére, ahol megbecsüljük egymás munkáját, közösségteremtő ereje és nevelő funkciója mellett friss zöldséggel, fűszernövénnyel lát el. A kertben önkéntesek tevékenykednek, illetve időnként mi, munkatársak is szívesen besegítünk. A termények egy részét a Tea-Házban használjunk fel és már többször küldtünk haza ízelítőként a gyerekekkel a családi asztalra pl. tököt, cukkinit, uborkát. A kertben lévő terményeket természetesen meg is lehet vásárolni helyben és a pécsi piacokon is.

Ezúton szeretném megköszönni Kovács Ágnes anyukának, hogy a kertben kialakított egy kis részt, külön a Tea-Ház részére.

Emellett köszönjük az eddig felajánlott gyümölcsadományokat, melyeket továbbra is szívesen fogadunk.

-Mik voltak a nagyobb rendezvények? Ezekre hogy választottátok ki a résztvevőket, kellett-e fizetni érte?

-Idén nagyon sok programot kínáltunk az orfűi strandoláson keresztül, a biciklitúrákon át rengeteg közösségfejlesztő játékig. „Ki mit tud?”, egyéni, csapat és sorversenyeken mérhették össze erejüket és tudásukat, rátermettségüket. Emellett volt kirándulás, piknik a Galambkilövőn, jó néhány alkalommal lovaglás, állatsimogatás és sétáltatás a Misinában, művelődhettek a Zsolnay-negyedben, és végül az NCSSZI IFJ-GY-13-B-11592 számú “BeVárLAK” című tábor keretében felfedezhették a helyi értékeket, megtekintették a helyi múzeumokat, kiállításokat, részt vettek sok játékban, kézműveskedtek, túráztak, majd egy izgalmas lovas programmal zártunk a Kóta Lovas-tanyán .

A résztvevők a Tea-Házból kerülnek ki és mivel programjaink teljesen ingyenesek, lehetőségeink korlátozottak, tehát a jó viselkedés mindenképpen ösztönző. Ilyen esetben a rosszcsontok is angyallá változnak.

Történtek azonban visszaélések is, volt rá példa, hogy a gyerek azt mondták a szülőknek, hogy a Tea-Házba jönnek, ahova el is engedték, ők azonban máshova mentek bandázni. Ha kétségük van, hívjanak bizalommal a 72/337-838-as telefonszámon. Célunk, hogy minden gyerek biztonságban töltse szabadidejét.

Hogyan tovább? Mi folytatódik ősszel is, kiket vártok?

 

A Tea-Ház évközben hétfőn, szerdán és pénteken 16:00 – 19:00 között várja látogatóit csocsóval, ping-ponggal, társasjátékkal, igény szerint tantárgyi korrepetálással.

Hamarosan ifjúságsegítő szakmai gyakorlatosokkal bővül a csapatunk, és terveink szerint továbbra is kínálunk egy-egy élménygazdag, külső helyszíni programot is.

Mivel nagyon jó kis önkéntes csapatunk van, volt rá példa, hogy szerveztünk programokat együtt a helyi fiatalokkal, akik valamilyen módon kötődnek a Kossuth Művelődési Házhoz és ezt szívesen bővítenénk a jövőben, akár egy kis közösség kialakítása érdekében is.

Várjuk tehát mindazon fiatalokat, akik szívesen bővítik önkéntes csapatunkat, és mindazon gyerekeket, akik örömmel töltik hasznosan szabadidejüket és részesei szeretnének lenni egy ifjúsági klubnak.

-Azt hiszem, abban mindenki egyetért, hogy ez egy nagyon hasznos, jó kezdeményezés. Egyre kevesebb gyerek megy nyaralni, az iskolai napközis tábor is csak 3 hét volt, akik ide jártak, itt egész nyáron jó körülmények között, felügyelet mellett, értelmesen, kellemesen tölthették el az idejüket. Ha csak egy-két gyereket mentetek meg a csellengéstől, attól, hogy unalmukban rossz társaságba keveredjenek, butaságokat csináljanak -drogozás, dohányzás, grafittizés, stb.-már megérte! De bízunk benne, hogy itt többről is szó van, további jó munkát, jó szórakozást, egyre több tagot kívánok!

Taar Ilona

 

Archívum