Berze Művelődési ház

Ez a „legfiatalabb” épület a három ház közül, igazából nem jellegzetes művelődési ház, hiszen nem rendelkezik színpaddal és hiányzik a multifunkcionális helyiség is; sokkal inkább teleház-falu¬ház jellegű belső elrende¬zése van. Az épület korából adódóan ez van a legjobb műszaki állapotban. Az utóbbi időben a következő civil szervezetek, klubok működnek a Berze Művelődési Házban: Vasasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület. Vezető: Fuchs Károly. Vasasi Szent Borbála Egyesület. Vezető: Ruzsicsics Ferenc.

80 éves Vasasi Bányászzenekar

Vezetőjük: Gotthard Imre MSZOSZ díjas karnagy, trombitaművész, aki 1981-ben a Vasasi Bányászzenekar karnagyaként kezdte zenekarvezetői pályafutását

30 éves Berze Nagy János Népdalkar

A vasasi népdalkör megalakulásának ideje: 1981. január.  Vasas első népdalkörét. Körülbelül egy hónap leforgása alatt összeállt a dalkör 25 fővel. Szinte minden évben már előre tudjuk, hogy milyen eseményekre kérik fel a dalosokat szereplésre. Kezdve március 15, április 24., június 4. Trianoni megemlékezés, augusztus 20., lecsófőző verseny, Bányásznap, idősek hó­napja, október 23., dec. 4. Borbála nap, stb… 1986-ban Dr. Berze Nagy János néprajztudós nevét vette fel a dalkör-fia ifj. Dr. Berze Nagy János engedélyével és jelenlétében. 2005. ápri­lis 2.-án térségi minősítésen Kiválóak minősítést értek el. 2006. május 27.-én országos Nép­dalkari minő­sítésen ezüst fokozatot kaptunk. 2006. október 27.-én Budapesten az „Életet az éveknek” Országos Szövetségének szervezésében a VII. országos Ki Mit Tud? vetélkedőn díszoklevéllel jutalmaztak Kiváló művészeti munkánk elismeréseként. 2007-ben Kodály Zol­tán születésének 125. évfordulóján önálló műsorral tisztelegtek a Mester emléke előtt, Ko­dály Zoltánné, Péczely Sarolta védnökségével.

Asszonyklub

A Berze Nagy János Művelődési házban működik, immáron 10 éve, ahol minden második hét szombatján összejövünk jelenlegi létszámunk 34 fő. A klub működését 4 tagú vezetőség irá­nyítja. Kulturális rendezvényeink közül említésre méltó a Nemzetközi Nőnap, a Költészet Napja, Május 1-je, Anyák Napja, az Idősek Napja megünneplése, a Karácsonyi Szeretetünnep megtartása, de szerveztek már a helyi és a megyei Vöröskereszttel közösen karácsonyi ru­haosztást is. Természetesen képviseltetik magunkat a „hivatalos” vasasi társadalmi ünne­peken, koszorúzásokon is.

Vélemény, hozzászólás?