Önkéntesség

Önkénteseink bemutatkozása

A Vasasért Egyesület lehetőséget kínál:

  • közérdekű (30 napos)
  • közhasznú
  • alkalmi

önkéntes munka eltöltésére és

  • közérdekű munka letöltésére szabálysértést elkövetőknek.

Közérdekű önkéntes munka (30 napos)

Az aktív korúak foglalkoztatást helyettesítő támogatására (FHT) való jogosultság megszerzéséhez az önkéntes tevékenység időtartama is beszámítható. Az FHT-ra jogosult személynek évente felülvizsgálják a támogatását, és amennyiben az előző évben nem tud 30 napnyi foglalkoztatást igazolni, úgy az ellátásra való jogosultsága megszűnik. Az álláskereső 30 napos közérdekű önkéntes tevékenysége a fogadószervezettel kötött önkéntes szerződés és az önkéntes munkavégzés során vezetett jelenléti ív alapján igazolható.
A programban való részvételről igazolást tudnak adni az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokhoz való jogosultság megtartásához (foglalkoztatást helyettesítő támogatás), azok számára, akiket közmunkára nem közvetítettek ki, illetve akiknek erre szükségük van.

Közhasznú önkéntes munka

„Az önkéntesség egy fizetetlen, tudatos és szabad akartból mások javára végzett tevékenység. Mindenki lehet önkéntes, a társadalmi élet minden területén, ahol szükség van rá. Sok szervezet és program számára az önkéntesek foglalkoztatása egy nagy lehetőség. Az önkéntesek számára pedig a munka egy értelmes és fontos felhasználása szabad energiáiknak.” (Malgorzata Ochman, Pawel Jordan: Az önkéntes, mint értékes szervezeti erőforrás, 1997)

Vasasért Egyesület célul tűzte ki egy professzionális önkéntes csapat kialakítását és integrálását a szervezetbe. Immár állandó önkéntesekkel és rendszeres programokkal, főként szocializációs jellegű foglalkozásokkal várjuk a Tea-Ház látogatóit, illetve az ebből létrejövő 7 próbás Ifjúsági Klub 14 éven felüli tagjait.  Programjainkat 8-22 év közötti fiatalok látogatják, többségük a 13-16 éves korosztály.

Amit az Ifjúsági Klub kínál:

– hasznos szabadidős programok
–  heti 3x: H, Sze, P 16:00-19:00 között
–  meleg tea, zsíros kenyér, heti 1x meleg étel
–  társasjátékok, csocsó, ping-pong
–  önfenntartás megismerése
–  segítség a tanulásban, készségfejlesztés
–  személyes beszélgetés, tanácsadás
–  7 próbás ifjúsági klubtagság 14 éven felülieknek
–   saját Szervezeti és Működési Szabályzattal (SzMSz) és szavazati joggal

Önkéntes, gyakorlatos munkatársaink fő feladatai:

–  részvétel az ifjúsági klub működésében előre egyeztetett beosztás szerint
–  személyes segítő beszélgetés/ifjúságsegítés
–  programszervezés, közösségfejlesztés
–  korrepetálás, segítés a tanulásban
–   távollét esetén gondoskodás a helyettesítésről

Amit kínálunk:

–  tapasztalat és pályaismeret
– mentorálás és szakmai önismereti tréning
–  saját ötletek megvalósítása
–  kapcsolati tőke
–  lehetőség szerint önkéntes juttatás
– Tett-Hely Ifjúsági Hálózat végpontként lehetőség szakmai gyakorlat teljesítésére szociális munka és ifjúságsegítő szakos hallgatók számára

Fontos kritériumunk a megbízhatóság, határozottság, pontosság, rendszeresség. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, főként szociális munkás, pszichológus, ifjúságsegítő hallgatóknak és vállalkozó szellemű segíteni akaróknak.

Kérjük, jelentkezz nálunk, ha szeretnél önkéntes csapatunk tagja lenni, azaz van szabadidőd és nem riadsz vissza a fenti tevékenységektől.

Próbáld ki, milyen sokat KAPSZ, ha egy kicsit önzetlenül ADSZ!

Magyarországon az önkéntes tevékenységet, az önkéntesek foglalkoztatásának lehetőségeit a Közérdekű önkéntes munkáról szóló 2005. évi LXXXVIII. Törvény szabályozza. A törvény teljes szövege megtekinthető itt:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500088.TV

 

Nagy Emese
önkéntes és szakmai vezető
nemeset@kobeko.hu+36 72/337-838

 

Vélemény, hozzászólás?