KoBeKo Hírek – December

KoBeKo Hírek – December

KoBeKo Hírek

Élménybeszámoló a II. Mester-tár és Egészségnapról
Második alkalommal rendeztük meg hagyományteremtő szándékkal rendezvényünket, melyen idén már szép számmal tudtuk bevonni a helyi mestereket, termelőket, alkotókat. A teljesség igénye nélkül volt kerámiakészítő, szőnyegszövő, mesekönyves, kisbútor készítő, virágkötő, gobelinkészítő, vattacukros. Meghívásunknak örömmel tett eleget a Napüdvözlet Egyesület is, akik szintén saját portékáikat, termesztett fűszereiket, teáikat kínálták. A napsütéses, szép idő kicsalogatott minket a szabadba így kint is és bent is voltak kitelepülök, ami nagyon jót tett a forgalomnak, mert a járókelők és a buszról leszálló emberek is benéztek hozzánk. A vendégeket óránkénti tombolasorsolással is csábítottuk. A helyi sportcsoportok havi bérleteit és mesterek felajánlásait sorsoltuk ki a jelenlevők között. A nyereményekért mindössze egy kérdőívet kellett kitölteni, melyben az árusokkal kapcsolatos kérdések szerepeltek. Így is szerettük volna erősíteni a párbeszédet a helyi lakosok és mesterek között. Kisebb kiállítást is tartottunk olyan alkotók műveiből, akik bár szerettek volna, elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni a kitelepülésen.
A gyerekekre is gondoltunk. Ismét népszerű volt a csuhébaba készítés. Aki pedig mozgalmasabb elfoglaltságot keresett, az a trambulinon ugrálhatott akár egész nap.
Nagy sikert arattak saját termékeink a KoBeKo matricával ellátott savanyúságok, befőttek, lekvárok, kecsapok, ételízesítők. Ez az egyedi design nagy vevőcsalogatónak bizonyult. Legjobban a KoBeko wasabi névre elkeresztelt zöldpaprikából készült termékünk fogyott.
Az egészség rész is nagyon változatos programot kínált. Egy mentőautó és egy tűzoltó autó is része volt a rendezvénynek. Meg lehetett tekinteni és beszélgetni a szakemberekkel. A mentősök és tűzoltók összefogása révén egy szimulált baleset által megtekinthettük mit tesznek, hogyan dolgoznak ők, amikor mi bajba kerülünk.
Úgy érezzük sikerült egy igazán helyieknek, helyiekről szóló programot létrehozni, ahol résztvevők és látogatók is átérezhették milyen fontos az összefogás saját településünkön.

Közösségi Kert-ÉSZ
E havi programunkban egy mostanában egyre inkább fellendülő témáról szerettünk volna előadást tartani. A kistermelői élelmiszer előállítás, értékesítés jogi szabályozását, valamint a helyi termelői piac nyitásával kapcsolatos tudnivalókat szerettük volna megosztani az érdeklődőkkel. Ennek érdekében részt vettünk a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai fórumán. Viszont sajnos ez a hatalmas ismeretanyag nem volt alkalmas arra, hogy továbbadjuk másoknak. Így önálló kutatásba kezdtünk, felkeressük a már működő termelői piacokat és árusaikat, ismereteket gyűjtünk, és amikor számunkra is egyértelmű és világos lesz mikor mit kell tenni, hova kell fordulni máris megosztjuk az információkat. A helyi termelői piac nyitásával kapcsolatosan várjuk azok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának ehhez a kezdeményezéshez.

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. közszolgáltatás, költséghatékonyság, munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni.
A számítógépes tanácsadás folytatódik, csütörtökönként 17:30-tól várjuk felváltva a kezdő és haladó csoportokat. Jelenlegi témák: fájlkezelés (másolás, törlés, áthelyezés), szövegszerkesztés (Jegyzettömb, Word), különböző adattárolók bemutatása (SD kártya, pendrive) és kezelése, vírusvédelem, Facebook, Youtube, Gmail bemutatása, használatának gyakorlati ismertetése.

Civil-kapu tanácsadás
Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is.

Tea-Ház gyermek és ifjúsági klub
Az új helyre költözött Tea-Házunk sok szeretettel várja a játszani, tanulni vágyó gyerekeket, fiatalokat. A gyerekek iskola után, vagy szabadidejükben látogathatnak el hozzánk, illetve iskolai keretek közt is lehetőség van osztályokkal, tanári kísérettel eljönni. Tea-Házunk révén a múlt hónapban eljutottunk Pécs egyik nívós cukrászdájába, ahol sok érdekes ízt kóstolhattunk. Emellett elmentünk a Szalma kiállításra, ahol különböző környezeti ártalmakról tanulhatott a klub. A Decemberi hónapban Mikulás bulit szervezünk a gyerekeknek, ahol tánccal és különféle játékokkal készülünk. Hasznos és érdekes információkkal, kézműves foglalkozással és havi kirándulással várunk!
Időpont: kedd – péntek 16:00 – 19:00
Új helyszín: Vasasért Egyesület Székháza (7691 Pécs-Vasas, Bencze J. u. 6.)

Berze Ifjúsági Programok
Novemberben is sokan ellátogattak a Berze Nagy János Művelődési Házba. A hónapban már sokan jöttek az újonnan felújított asztalokat felavatni. Új programokkal is várjuk a vendégeket, és karácsonyi páros darts versenyre is várjuk a jelentkezőket. Az év utolsó honapjában is számítunk a sportolni vágyó ifjúságra, hisz egy kis sport mindig kell!
Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)
Helyszín: Berze Művelődési Ház

Megelőzzük a bűnt!
A „Valamit tenni kell!” programban tudtunk lépni a „lakosság” irányában, konkrétam a Vasasi Iskola két felső osztályában került sor egy osztályfőnöki óra megtartására, ahol az „Internet veszélyei” témakört jártuk körül, illetőleg későbbi felhasználásra Igazgató Úrnak átadtunk egy CD-t és egy Módszertani útmutatót szintén az internet veszélyei témakörben. Ezekkel az anyagot további osztályfőnöki órákon, „gyermekekre szabottan” lehet feldolgozni.
Az INSZI Keleti Városrész II. Alapszolgáltatási Részközpontjában (Somogy-Vasas-Hird) a 8.sz. Idősek klubjában, „D” utca 2-ben került sor időseket érintő előadásra, a bűncselekményekről, kiemelten a trükkös lopások veszélyeiről, melyen 16 fő vett részt. Úgy gondolom, hogy a hasonló jellegű bűnmegelőzési munka nem lesz hiábavaló, reális, meglévő veszélyekre segít felkészülni.
Az „Androméda…” megelőzési program elemünkkel kapcsolatban jelzem, hogy mind a somogyi, mind a hirdi polgárőrök nagy odafigyeléssel és gondos szervezéssel végzik munkájukat, az utóbbi csapat projektünk szervezésében – nagyobb létszámmal – egy sikeres oktatási periódus után ezen a héten vizsgázik polgárőr ismeretekből.
Érződik már az ünnepekre való készülődés – és nemcsak a multik egyre bővülő áru- kínálatában, – hanem a különböző társadalmi szervezetek programjaiban is.
Bízunk benne, hogy mindenki számára zökkenőmentes lesz ez a készülődés.

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe, többségük a Kossuth Művelődési Házban valósulnak meg. Ettől eltérő helyszíneket jelöltük. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:
Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ
7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.
+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu

Archívum